2015. március 3., kedd

Romos mesekastély

A tavasz első napján nem kis küzdelem és sértődés árán kiharcoltam, hogy VÉGRE menjünk el Turára megnézni a Schossberger-kastélyt. Már régóta ismertük például filmekből ezt a csodaszép épületet, de valahogy sosem sikerült élőben is megnézni. Nagyon szépek a letisztult, klasszicista kúriák is, de az ilyen elvarázsolt kastélyoknak még nagyobb a vonzereje - még ha iszonyatosan romos is.
A ma is eredeti formájában - csak éppen teljesen lepusztulva - láthatjuk a neoreneszánsz épületet, amit a Schossberger-család az Esterházy-aktól megvásárolt földterületen emeltetett. A gyönyörű kastélyt a kor legelismertebb építésze, Ybl Miklós tervezte, az építkezés pedig 1873 és 1883 között tartott. Az épület változatos megjelenését a pavilonok, tornyok, előreugró rizalitok és portikuszok adják, az eredeti francia palából készült tető vonalát kis kémények csipkézik.

A kor legmodernebb technikai megoldásai is helyet kaptak az épületben: villanyáram, vízvezeték, központi fűtés, étellift. A majd' 3000 nm-nyi alapterületű kastélyban 98 helyiséget alakítottak ki, többek között egy pálmaházat, ahol szökőkutak is voltak. Ebben a kis épületrészben viszonylag jó állapotban maradtak fenn a falképek. Ezek illetve az épület egyes részletei az Operaház megoldásaival mutatnak rokonságot, hiszen mindkettőt Ybl tervezte, és a két emlék egy időben épült.

A kastélyhoz 10,2 hektárnyi park is tartozik, ami eredetileg azért épült, hogy a nagy nyári melegben enyhítse a lakók hőérzetét. A magyarországi elterjedésük szerint telepített fákat öntözni is tudták, a park gondozását pedig természetesen kertész felügyelte.






A mai romantikus, ám lerobbant állapota a sok tulajdonosváltásnak köszönhető. A Schossberger-család elszegényedése és a második világháború után szovjet katonák szállták meg az épületet, később közkórház és iskola is volt. Az épület jelenlegi tulajdonosa tervezi a felújítást, de konkrétumok még nincsenek. Őszintén remélem, hogy ez a gyönyörű épület pár éven belül újra régi fényében ragyoghat, mert tényleg olyan ámulatba ejtő, mint amilyennek például a Holdhercegnő című filmben látjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése